Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Karaman Kütüphaneleri

KARAMAN KÜTÜPHANELERİ

A-KARAMANOĞLU MEHMETBEY İL HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ 
    KISA TARİHCESİ:

              1950 yılında viran ve harap durumda bulunan Hacıbeyler Caminin kullanılır hale getirilmesi üzerine 1951 yılında İlçe Halk Kütüphanesi olarak Karaman Halkına hizmet vermeye başlamış bulunan Kütüphanemiz 1989 yılında İl olmamız dolayışıyla İl Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bir yıl kadar eski İmam-Hatip okulunda hizmete devam etmiştir.1990 yılında Gümüşler iş hanında bulunan BİFA Şirketler grubuna ait yaklaşık bir salonda, kendi binamız faaliyete geçinceye kadar herhangi bir ücret ödenmeden hizmet vermiştir.12 Mayıs 1998 tarihinde kendi hizmet binamızın bitmesi üzerine şu an hizmet verdiğimiz kendi yerimiz olan hizmet binamıza geçmiş bulunmaktadır. 07.09.1998gün ve1011 sayılı Kültür Bakanı Onayı ile adını “KARAMANOĞLU MEHMETBEY İL HALK KÜTÜPHANESİ” olarak değiştirmiş ve bu şekilde hizmet vermeye devam etmektedir. 2004 yılında bazı bölümlerinde tadilat yapılmıştır.

B-BAĞLI KÜTÜPHANELERİN KISA TARİHCELERİ:

      ERMENEK AYŞE VE MUSTAFA KARPUZCU İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ

             KÜTÜPHANESİ MÜDÜRLÜĞÜ:

            01.11.1968 yılında tarihi Tol Medresede hizmet vermeye başlayan İlçe Halk Kütüphanesi 12 Kasım 1982 tarihinde, İlçe halkından Mustafa ve Ayşe KARPUZCU anısına çocuklarının yaptırdığı lik bahçe içerisinde kullanım alanlı tek katlı kaloriferli hizmet binasında hizmet vermektedir. Kütüphanede okuma salonu, konferans salonu, idari odalar ve iki adet depo bulunmaktadır. Müdürü, Memuru ve Hizmetlisi bulunmadığı için Şef Kerim CİVİL Müdür vekilliği yapmakta ve kütüphaneye hizmet vermektedir.

C-KÂZIMKARABEKİR HALK KÜTÜPHANESİ:

            Kâzımkarabekir İlçe Merkezinde Park içinde hizmet vermektedir. Tek katlı kiralık bir binadır.1970 yılından beri faaliyette bulunmaktadır. 2004 yılında hizmetlisi emekli olması üzerine memur Fikret KAMIŞ tarafından tek başına çalıştırılmaktadır.

D-AYRANCI HALK KÜTÜPHANESİ:

            İstasyon Caddesi No:7 adresinde 1995 yılından beri çalışmaktadır. Memur ve hizmetli ataması hiç yapılmamıştır. Belediye elemanları tarafından çalıştırıldığı söylenmesine rağmen görevlilere ulaşmakta zorluk çekilmekte Bir ara Belediye zabıtalarından Ali KARTAL tarafından çalıştırılan kütüphane bu personelin Belediye ye ait Soğuk Havada görevlendirilmesi üzerine uzun bir zamandır kapalıdır.
15/05/2006 tarihinde İl Kültür Müdürlüğünce bir kişi görevlendirilerek hizmete tekrar açılmıştır.

E-SARIVELİLER AHMET TUFAN ŞENTÜRK HALK

             KÜTÜPHANESİ:

            Milli Şairimiz Ahmet Tufan ŞENTÜRK’ün Kitaplarını bağışlayarak kurulmasına ön ayak olduğu kütüphane memur ve hizmetli ataması yapılmadığı için şu an Sarıveliler Belediye Başkanlığınan üçüncü katında Belediyenin personeli tarafından hizmet vermektedir.

F-MERKEZ KAYSERİLİOĞLU HALK KÜTÜPHANESİ:

        Merkez İlçede çarşı içerisinde Güven Taksi arkasında hizmet vermektedir. İkinci derece tarihi eser kapsamındadır. Vakıf eseri iken Vakıf arazilerinin satılması sonucunda KAYSERİLİOĞLU ailesine geçmiş, onlar da Kütüphane kullanım amaçlı, halkın istifadesi için binayı bağışlamışlardır. Bu bağış karşılığı kütüphanenin adı Kayserilioğlu Çocuk Kütüphanesi olarak 1965 yılından beri faaliyette bulunmaktadır. İl Halk Kütüphanesinin Yunuskent'teki kendi yerine ve Ahmet Altınay Çocuk Kütüphanesinin faaliyete geçmesinden sonra çarşı içerisinde eksikliği duyulan Halk Kütüphanesi ihtiyacını karşılamak için Kayserilioğlu Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.  2004 yılında tadilat yapılmıştır.

G-MERKEZ AHMET ALTINAY ÇOCUK KÜTÜPHANESİ:

         İlimizin tek çocuk kütüphanesidir. Rahmetli Öğretmen Ahmet ALTINAY'ın varisleri tarafından bağışlanan şehir merkezinde bulunan bir dükkânın tadilat yapılarak kütüphane haline getirilmesi sebebiyle çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. 1994 yılından beri çalışmaktadır