‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi
Karaman Taşkale Halı Dokumacılığı Kursu Başlıyor
Kaybolmaya yüz tutan mesleklere dikkat çekmek amacıyla Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi kapsamında Karaman’da Taşkale Halı Dokumacılığı kursu açılıyor. Başvuruların devam ettiği kursa katılmak isteyenlerin Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ziya Gökalp Mah. Ahmet Yesevi Cad. No:26 Karaman adresinden başvuru yapması gerekmektedir.
Anadolu Sigorta’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında 2010 yılında hayata geçirdiği ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi, sekizinci yılında da kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmayı, geleceğin yetenekli ustalarını yetiştirmeyi sürdürüyor.
Projenin 2017 programında yer alan Karaman Taşkale Halı Dokumacılığı kursunun eğitmenliğini Derya Konuk üstleniyor. 25 kişilik ekip ile yaklaşık 4 ay sürmesi planlanan kursa katılmak isteyen usta adayları 26 Ekim 2017 tarihine kadar başvurularını Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne yapabilirler.
Karaman Taşkale Halı Dokumacılığı
Karaman koyunundan elde edilen yün kasabada köklü ve yaygın olan Kızıllar halısının üretiminde hammadde olarak değer bulur. Kasabada faal olan 20 halı tezgâhı bulunmaktadır. Ancak geleneksel sarı ve kırmızı renklerin hâkim olduğu ve dünyada tek ters ilmekle dokunan Taşkale halısı unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizdendir.
Kasabada Kızıllar Halısı adıyla 40’ın üzerinde geleneksel motif kullanılmaktadır. Halı dışında halı yastık, terk heybesi, halı çanta, seccade gibi hediyelik ve turistik amaçlı dokumalarda yapılan 650 dolayında halı tezgâhı bulunmakta iken bugün bu sayı 20 civarına kadar inmiştir. Taşkale halısında sarı ve kırmızı renkler hâkimdir. Halılarda genellikle kök boya kullanılmaktadır. Taşkale halılarında; enbelli, mihraplı, kiliseli, tepsi göbekli, çavuş göbekli, post motifli, gölük sulu, tek göbekli, atgönyeği, kuşlu, çöp sulu, dalak göbekli, küsen göbekli, mangal göbekli vb. motifler kullanılmaktadır.
“Bir Usta Bin Usta” Projesi Hakkında
“Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Her yıl 5 farklı ilde ve meslekteki ustaların, toplam 100 gence birikimlerini aktarmasının hedeflendiği projede 10 yılın sonunda 50 meslekte toplam 1000 ustanın yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Proje daha önce, iletişim sektöründe dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan uluslararası Sabre Awards’da “Altın SABRE 2012”, Altın Pusula Büyük Ödülü, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK Sosyal Sorumluluk Ödülleri Büyük Ödülü, Demirkent Sosyal Sorumluluk Ödülü, Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen İletişimin Zirvesindekiler Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü, Uluslararası MARCOM ödülleri, KSS’nin Yaygınlaştırılması Ödülü ve 17. Motif Halk Bilim Ödülleri Büyük Ödülü’nü kazanmıştı.
Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında bugüne kadar 700’e yakın kişiye eğitim verildi. Kursiyerler MEB onaylı kurs bitirme sertifikalarını alarak mezun oldu. Bu kurslar aracılığıyla bir yandan yerel mesleklerin kaybolması engellenirken diğer yandan da gençlere istihdam fırsatı sağlanmış oldu.
7 yılda 35 mesleki eğitim düzenleyen Anadolu Sigorta’nın 2017 yılında açtığı diğer kurslar; Balıkesir’de ‘El Yapımı Sabun Üretimi’, Denizli’de ‘Buldan Bezi Dokumacılığı’, İstanbul’da ‘Şile Bezinden Giyim ve Aksesuar Yapımı’ ve Sinop’ta ‘Model Gemi Yapımı’ kursları oldu.