Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Restorasyonları Anadolu Ajansı Duyurdu 6 Temmuz 2007

Çok sayıda eserin turizme kazandırıldığı Karaman'da, ihale aşamasında olan Karaman Kalesi'nde de çalışmaların başlamasıyla restorasyonu yapılmayan tarihi eser kalmayacak.

Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Dindar Dilbaz yaptığı açıklamada, kentin büyük bir tarihi zenginliğe sahip olduğunu, bu zenginliği değerlendirmek için özellikle son 2-3 yıldır tarihi eserlerin restorasyonuna büyük önem verdiklerini söyledi.
Son olarak tarihi Çeşmeli Kilise'nin restorasyonunu yaptırdıklarını ifade eden Dilbaz, şunları söyledi:
''Kesme taşlarla inşa edilen bu yapı, Cumhuriyet Dönemi'nden sonra 1980'li yıllara kadar cezaevi olarak kullanılmış. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen yapı, restorasyonu için 2005 yılında 400 bin YTL'ye ihaleye çıktı. Ek maliyetlerle birlikte restorasyon 600 bin YTL'ye tamamlandı.''
Çeşmeli Kilise'nin iç ve dış aydınlatmasının, çevre düzenlemesinin yapıldığını, çalışmalar sırasında sıvasının alınmasıyla iç duvarlarda çeşitli figürlerin ortaya çıktığını belirten Dilbaz, ''Kilise, cezaevi olarak kullanıldığı dönemde sıvanmış. Sıvanın alınmasıyla duvarlardaki figürler ortaya çıkarıldı. Ancak yıpranmış olan bu figürlerde, orijinalliğinin bozulmaması için tamamlama yapılmadı'' diye konuştu.
Restorasyonu yapılan kilisenin 13 Mayısta ziyarete açıldığını ve kilisenin çok sayıda ziyaretçisi olduğunu belirten Dilbaz, restorasyonun ardından kilisenin sergi ve toplantı salonu olarak değerlendirildiğini, ayrıca müzik dinletileri düzenlendiğini söyledi.
Karaman'da restorasyonu tamamlanarak aynı gün ziyarete açılan Tartan Evi'nin de 18. yüzyıl mimarisinin özelliklerini taşıdığını belirten Dilbaz, 2 katlı kerpiç binanın özellikle duvar süslemeleriyle ilgi çektiğini kaydetti.
Dilbaz, İl Özel İdaresi tarafından 2005 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan bu binaya ise mülkiyetinin satın alınması ile birlikte 1 milyon YTL harcandığını bildirdi.
TAPUCAK MAHALLESİ'NDE 4 FARKLI MİMARİ ÇEŞİDİ BİR ARADA
Kente gelenlerin Tapucak Mahallesi'nde aynı alanda 4 farklı mimariyi görme imkanı bulduklarını belirten Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Dilbaz, şunları kaydetti:
''Osmanlı mimarisi olan Yeni Hamam da bu alanda bulunuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilen hamamın kadınlar kısmı, çalışmalar sırasında ortaya çıkarıldı. Burası, Karaman Valiliğince el sanatları üretim ve satış merkezi olarak değerlendirilecek. Bu eserler, aynı zamanda Karaman'ın zengin tarihini ortaya koyuyor. Kente gelenler, Osmanlı mimarisinden Yeni Hamam, Bizans mimarisinden Çeşmeli Kilise, sivil mimariden Tartan evi, Karamanoğlu mimarisinden Araboğlu Cami'yi bir arada görme imkanı buluyor.''
Son olarak bu binaların restore edilmesiyle kentte Karaman Kalesi'nin dışında restorasyonu yapılmayan tarihi eser kalmadığını bildiren Dilbaz, şöyle devam etti:
''Karaman Kalesi'nin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığından 700 bin YTL'lik ödenek geldi. Şu anda burası ihale aşamasında. Kalenin de restore edilmesiyle, kentimizde restorasyonu yapılmayan tarihi eser kalmayacak. O kadar ki yol kenarlarında bulunan, kullanılmayacak hanları bile onarmaya başladık. Karaman'da tarihi, bu derece ayağa kaldırdık.''