Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2009 yılı faaliyetleri 01 Şubat 2010

 src=http://www.karamankulturturizm.gov.tr/kulturMd/image/logo.gif                                   src=http://www.karamankulturturizm.gov.tr/kulturMd/image/turkiye.gif
                  Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak  2009 mali yılında bağlı birimlerimiz ile birlikte yapmış olduğumuz faaliyetler; 

2009 yılında İlimizi ve ülkemizi tanıtıcı yayınlar olarak bastırdığımız eserlerin adet ve dağıtım miktarları aşağıya çıkarılmıştır.

1-      Ahmet CENGİZ tarafından Doktora Tezi olarak hazırlanan ve Müdürlüğümüzce basımı yaptırılan XVIII. Yüzyılda Larende (Karaman) Şehrinin Fiziki ve Sosyo Ekonomik Yapısı isimli kitaptan 1000 adet basımı yapılarak dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

2-      Kültürel zenginliğimizin gelecek kuşaklara aktarılması için hazırlanan tarihi mekânlarla ilgili broşürler ile Evvel Zaman İçinde Karaman” adlı kitabın basımı yapılmış ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir. 1000 adet kitap ve 37.000 adet broşür bastırılmıştır.

3-      Valiliğimizin desteği ile Yunus Emre Şiir Kitabının 4. Baskısında 1000 adet kitap basımı yapılarak Akademik çalışma yapanlara ve araştırmacılara dağıtımı yapılmaya başlanmıştır.

4-      Yunus Emre’nin Hayatı ile ilgili hikayelerden oluşan Minyatürlerle Menakıb-ı Yunus Emre kitabından 3000 adet  basımı yapılarak dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

5-      Karaman Kültür Envanterinin 4. Basımı yapılarak araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.1000 adet

6-      - I. Ulusal Yunus Emre Sempozyumu bildirge sonuçlarının yer aldığı kitabın basımı 1000 adet olarak yapılmıştır.

7-       Avrupa Birliği projeleri kapsamında Yurt dışına giden okullara, kurumlara ve Sivil Toplum kuruluşlarına Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 5000 yakın Türkiye’yi tanıtıcı yayın dağıtılmıştır.

8-      Ayrıca daha önceki yıllarda bastırılan tanıtıcı yayın ve kitaplarımızdan internet ortamından, mektup ve telefonla il dışından yapılan bütün isteklere olumlu cevap verilmiştir bu bağlamda 3500 adet kitap dağıtımı olmuştur.

2009 yılında toplam 45.000 adet ilimizi tanıtıcı yayın bastırılmıştır. Ayrıca daha önceki yıllarda bastırılan ve Bakanlığımız tarafından gönderilen kitap ve tanıtıcı yayın dağıtımı ise 8500 olarak gerçekleşmiştir.

2009 mali yılında Müdürlüğümüz tarafından yapılan Kültürel etkinlikler ve programlar şunlardır;

1-      - Nevruz Bayramı nedeniyle Müdürlüğümüz ve Milli Eğitim İşbirliğiyle Müdürlüğümüz hizmet salonunda Nevruz Kutlamaları gerçekleştirilmiştir. Nevruz nedeniyle ilimizdeki tüm resmi ve özel ilköğretim kurumlarının 3.4 ve 5. sınıf öğrencileri arasında “RESİM”,  6.7 ve 8. sınıf öğrencileri arasında “ŞİİR” ile ortaöğretim kurumlarının öğrencileri arasında da “KOMPOZİSYON” yarışmaları düzenlenmiştir.

2-      Her yıl 15 – 22 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Turizm Haftası İlimizde de çeşitli etkinlikler ile kutlanmıştır. 2009 yılı Turizm Haftası nedeniyle İlimizde İlköğretim öğrencileri arasında düzenlenen “Turizm ve Turist” konulu şiir yarışması ile Lise ve Dengi okul öğrencilerine  yönelik “Turizmin Önemi ve Ülke Ekonomisini Katkısı” konulu kompozisyon yarışması düzenlenmiştir.

3-      Mevsimlik bayramlarımız içerisinde yer alan ve halkımız arasında yaz günlerinin başlangıcı olarak kabul edilen, “Hıdrellez Kültür-Bahar Bayramı” 10 Mayıs 2009 tarihinde İlimiz Ayrancı İlçe’sinde Valiliğimiz ile Ayrancı Kaymakamlığı ve Ayrancı Belediye Başkanlığı işbirliği ve halkın yoğun katılımıyla kutlanmıştır.

4-      Mart ayının son haftasında, Kütüphane Haftası etkinlikleri Kütüphane Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir.

5-      Sahip olduğumuz eşsiz ve zengin kültür mirasın bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılarak korunması, onarılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve Müzeciliğin tanıtılması amacıyla; Müdürlüğümüz ve Müze Müdürlüğü işbirliğiyle 18 – 24 Mayıs tarihleri arasında “Müzeler Haftası” kutlanmıştır.

6-      Gençliğinin  yedi yılını İlimizde geçiren, annesi Mümine Hatun, ağabeyi Muhammet Alaaddin ve bir çok yakınını Karaman’da  bırakan  büyük İslam düşünürü  ve Mutasavvıf  Hz. Mevlâna’yı anmak için  06 Aralık 2009 Pazar günü “ 736. Hz. Mevlâna Vuslat Yıldönümü” etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.

                                        İLİMİZİN TANITIMINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

1-      İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından, Karaman’ın tarihi ve turistik yerlerini tanıtan röportaj yapılmıştır.

2- Samanyolu Televizyonu canlı yayınında,  Ramazanda yapılan gelenek ve göreneklerimiz anlatılarak  tarihi ve turistik yerlerin tanıtımı yapılmıştır.

3-TRT ekranlarında gösterimi yapılan Turizm temalı “Ben Neredeyim” isimli programında sunulmak üzere İlimizin tarihi, turistik ve kültürel yerlerinin çekimi yapılmıştır.

4- İlimizin Destinasyon Merkezi, Bakanlığımız Tanıtma Genel Müdürlüğü’nün Uluslar arası resmi tanıtım sitesi olan goturkey.com portalında tanıtılmıştır.

5- Valilik ve Özel İdare işbirliği ile Değişik üniversitelerden 26 öğretim üyesinin katılımıyla  I. Yunus Emre Sempozyumu gerçekleştirilmiştir.

6-Valilik Makamı’nın 17.02.2009 gün ve 876.02/410 sayılı Olurları ile oluşturulan “Turizm Platformu 10 Aralık 2009 tarihinde Vali Yardımcımız Sayın Bilal ÖLMEZ’in başkanlığında ikinci kez toplanarak, İlimizin Turizm ve tanıtım alanında yapacağı çalışmalar tespit edilmiştir. Bu çerçevede 2010 yılında Turizm Çalıştayı yapılması planlanmıştır.

                            SOSYAL ETKİNLİKLER

1-      İlimizin sivil mimari örneklerinden olan Çeşmeli Kilisede çeşitli sergiler açılmıştır.

2-      Pirireis Kültür Merkezinde Yerel halk sanatçıları ve şairlerimiz işbirliği ile   halkımıza  şiir dinletisi ve halk konseri verilmiştir. 

3-      Bu yıl 732. si düzenlenen Türk Dil Bayramı  çerçevesinde Pirireis Kültür Merkezinde çeşitli kültürel etkinlikler yapılmıştır.

                                                      DENETİMLER  :

1-      Sinema ve Telif Hakları ile ilgili denetim komisyonları kurularak fikri konularda İl Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle denetimler yapılmıştır.

2-      İlimizdeki kaçak Seyahat Acenteliği faaliyetinin önlenmesi için kaçak tur düzenleyen kişi ve kuruluşların tespit edilerek faaliyetten men edilmesi ve durumun yargıya intikal ettirilmesi amacıyla “Denetleme Komisyonu” oluşturularak denetimlere yapılmıştır.

3-      “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” uygulanmasına ilişkin Genelge gereğince; İlimizdeki sinema salonu ve gösterim yapılan  diğer mekanlardaki sinema filmlerinde yer alan işaret ve ibareleri denetleme görevi  2009 yılı boyunca yerine getirilmiştir.

                                        MÜZECİLİK ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

1-      İlimiz Karadağ mevkiinde bulunan Başdağ Havuzunun temizlik çalışmaları Bakanlığımız ile koordineli bir şekilde yapılmıştır.

2-      Müze Müdürlüğü işbirliği ile Taşkale Manazan Mağaralarının temizlik çalışmaları yapılmıştır.       

3-      İlimiz Merkez Bucakkışla Köyü Topal Hacı Çiftliği mevkiinde bulunan Gözpınarı şapelinde temizlik çalışmaları yapılmıştır.

4-      İlimiz Ermenek İlçesinde bulunan Görmeli Köprüsünün kitabelerinin sökümü yapılarak müzeye getirilmiştir.

5-      2863 sayılı kanun kapsamında 2009 yılı içerisinde 178 adet görüş bildirilmiştir.

6-      Müze Müdürlüğü Arkeolojik ve Etnografik  Eser seksiyonunda kayıtlı bulunan eserler dijital ortama aktarılmıştır.

                                        İSTATİSTİKİ BİLGİLER

KARAMAN’A GELEN YERLİ VE YABANCI TURİST SAYILARI :

YILLAR

YERLİ TURİST

YABANCI TURİST

TOPLAM TURİST

TOPLAM GECELEME

2009

36.660

657

37.317

52.490

KARAMAN MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ ESER SAYISI

Yılı

Arkeolojik

Etnoğrafik

Sikke

Toplam

2009

4755

2149

7623

14527

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ ZİYARETÇİ SAYISI

YILLAR

YERLİ

YABANCI

TOPLAM

2009

10.456

132

10.588

      

                    KARAMAN İL HALK KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

30287

23457

ERMENEK İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

16760

31959

            KAZIMKARABEKİR İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

10630

7433

AYRANCI İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

5029

3650

SARIVELİLER İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

3876

1220

KARAMAN KAYSERİLİOĞLU KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

6406

8440

     KARAMAN AHMET ALTINAY ÇOCUK KÜTÜPHANESİ İSTATİSTİKİ BİLGİLERİ

Yıllar

Kitap Sayısı

Okuyucu Sayısı

2009

4555

10915