HAMİDİYE MAHALLESİ KURTARMA KAZISI
Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Karaman Müze Müdürlüğümüz Hamidiye Mahallesinde yapılan bir inşaat sırasında tarihi mezarların ortaya çıktığı yolunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne gelen ihbarı değerlendiren Müze Müdürlüğü yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden Kurtarma Kazısı talep ederek, gelen kazı izni gereği 21 Aralık günü başladıkları kurtarma kazısı çalışmasını 27 Aralıkta sonlandırdı. Çalışmada inşaatın yürütüldüğü taşınmazın maliki 4 işçi desteği sağlarken, Kurtarma Kazısına Müze Müdürü, Arkeolog (MA), A. Sinan ÖZBEY başkanlık etti. Müze Müdürlüğünden Sanat Tarihçi İsmail ATÇI ve Arkeolog Ercan ER kazı ekibi üyesi olarak katıldılar. Çok sayıda İslami döneme ait mezar yapısı ile Bizans dönemlerine ait mezarlar ortaya çıktı. Yapılan inceleme ve Kurtarma Kazısı sonucunda 1960 lı yıllarda yoğun yapılaşmaya açılan Hamidiye Mahallesinde 19. yy başlarında mezarlık alanı bulunduğu ve öncesi Bizans dönemlerinde nekropol olarak kullanım gördüğü anlaşıldı.
Müze Müdürü A. Sinan ÖZBEY’den alınan bilgiye, göre alanda yapılan çalışmanın sonucunu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna iletildiği kurulca alınacak karara göre hareket edileceği, ilgili kurula geçmiş yıllarda tahrip edilen alanda yeni yapılacak jeolojik zemin etütleri ve temel hafriyatlarının kontrollü bir şekilde yapılmasına yönelik önerileri sundukları öğrenildi.
Müze Uzmanı Sanat Tarihçi İsmail ATCI Hamidiye Mahallesindeki arkeolojik kurtarma kazısı çalışma sırasında.
Hamidiye mahallesinde yapılan kurtarma kazısı sırasında arkeolojik kazı yöntemleri yanı sıra Müze Müdürü Arkeolog(MA) A. Sinan ÖZBEY başkanlığında jeoradar yöntemide kullanıldı. Müze Müdürü, kurtarma kazısı yapılan alanın çevresinde bulunan yolların alında bulunan mezarların tespiti ve şimdiki çalışma kapsamında yolların altında bulunan mezarların ortaya çıkarılmasının yöre sakinlerine evlerine giriş-çıkışlarda tehlike yaratacağından böyle bir yöntem izlediklerini kazı çalışmalarını yaygınlaştırmayı düşünmediklerini konuyu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna ilettiklerini ifade etti. Çalışma sırasında ele geçen bir Bizans Dönemi testicik Karaman Müzesine kazandırıldı.