TROYA HAZİNELERİ
19.YY’DAN BU YANA HASRET KALDIĞI VATANINA KAVUŞTU
Dokuz kere yıkılıp yeniden kurulan Troya, ülkemize dönen hazineleriyle yeniden canlanıyor.
2007-2012 yılları arasında Avusturya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, İsviçre, Hırvatistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Sırbistanolmak üzere sekiz ülkeden ülkemize iadesi sağlanan 3336 esere yenileri ekleniyor. Boğazköy Sfenksi, Herakles Heykeli ve Bursa Yenişehir Sinanpaşa Camii’ne ait çinilerden sonra Troya antik kentine ait arkeolojik buluntular da topraklarında sergileniyor.
1966 yılında Penn Müzesi tarafından iyi niyetle, ABD kanunlarına uygun olarak satın alındığı bilinen ve Troya’nın 2’inci dönemine, Erken Tunç Çağı tabakalarına ait olduğu ortaya konan küpe, kolye, diadem, bilezik, pendanttan oluşan 24 parça altın takı, müze yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda ülkemize iade edilerek bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı.
Müze yetkilileri ile 2009 yılında başlatılan ve 2010-2011 yıllarında hızlandırılan görüşmeler Müze yetkililerinin kültür varlıklarının ait oldukları yerde sergilenmesi konusundaki hassasiyetleri ile olumlu sonuçlandı. Bakan Günay basın toplantısında yaptığı konuşmada son 5 yılda getirilen eserlerin sayısının Bulgaristan’dan getirilecek eserlerle 4000’in üzerine çıkacağını vurguladı. 19’uncu yüzyılda hafirler tarafından yağmalanan eserlerin bir kısmının Almanya’dan Rusya’ya gittiğini ve Puşkin Müzesi’nde sergilenenlerin de iadesi için yoğun çaba sarf ettiklerini dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kültür varlıklarının ait oldukları topraklara dönmesi çerçevesinde Kasım ayında Gaziantep’te bir sempozyum düzenleneceğinin de bilgisini verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür varlıklarımıza sahip çıkılması konusunda gösterdiği başarılı çalışmaların son örneği olan Troya Eserleri 2012 yılı içinde projesi tamamlanacak ve inşaatına başlanacak olan Çanakkale Troya Müzesinin çalışmaları tamamlanana kadar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde teşhir edilecek.
Penn Müzesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında gerçekleştirilen bir protokol kapsamında başlayan işbirliği, 2016 yılında Gordion kökenli eserlerimizin Penn Müzesi’ne sergilenmek amacıyla gönderilmesi ile süreceği bildirildi.
Bakanlığımızdan bildirilen basın metni halkımıza önemle duyurulur. (06.09.2012)
Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü.